Det er morsomt å starte en helt ny hage, for da kan du lage den nøyaktig slik du selv vil. Selvsagt er det også fint å kjøpe en beplantet hage – men når du starter fra bunnen, kan du planlegge alt selv. Det trenger heller ikke å være vanskelig.
Flat eller kupert?
Mange drømmer om den perfekte, flate plenen, men en hage som er småkupert kan faktisk være mer spennende. Den føles mer naturlig, og hvis du er skikkelig heldig, får du kanskje en fjellknaus i hagen. Den kan fungere som avgrensing mellom to deler av hagen, og du kan anlegge et steinbed der.
Del inn hagen
Det kan være smart å dele inn hagen i ulike soner, for eksempel en sone der det er plen, en sone med bærbusker og frukttrær, en liten kjøkkenhage, en sone med lekeplass til barna, og så videre. Hvis hagen din er stor, kan du plassere sittegrupper flere steder, slik at du og gjestene dine kan velge et solrikt eller skyggefullt sted å sitte. Anlegg gjerne stier, enten med heller eller ved å gruse opp stiene.
Raske resultater
Noen planter trenger mange år på å etablere seg. Det gjelder spesielt frukttrær. Det er alltid morsomt å ha frukttrær i hagen, og vil du ha egenprodusert mat raskt, anlegger du både en bærhage og en kjøkkenhage. Dyrk gjerne grønnsakene i store kasser eller krukker. Du kan bruke hekker til å avgrense de ulike områdene i hagen. Med ferdige hekker av barlind får du raskt et bra resultat. En hekk skjermer også sittegruppene i hagen mot vind, så plant gjerne hekker rundt sitteområdene.
Vær annerledes
Våg å være annerledes når du anlegger en hage. Ikke plant alt i rekker og rader, og ikke sorter blomstene etter farger og art. Vær litt vågal og skill deg ut i nabolaget.